NIEUWS
Inspiratie voor 2019!
De vierde nieuwsbrief van BraunConsultancy: Inspiratie voor 2019!
De afgelopen maanden heb ik een aantal congressen en workshops binnen het Sociaal Domein bezocht. Een aantal heb ik als zeer inspirerend ervaren. De beste en meest inspirerende presentaties, workshops en publicaties deel ik graag met je.
Meer
Al jaren houd ik me bezig met hoe sociale diensten hun klanten in beeld kunnen brengen, hoe zij de klanten kunnen ondersteunen bij hun ontwikkeling en hoe matching het best kan worden ingericht. De laatste tijd staat dit erg in de belangstelling. Wat mij betreft zijn er 3 thema’s die enorm belangrijk zijn voor het laten slagen van de re-integratie.
Klant in beeld
Ik schrijf er telkens over, het is wat mij betreft een essentiële stap om klanten verder te helpen en als gemeente meer uitstroom te realiseren. Het in goed beeld hebben van je klanten, is voor gemeenten een hele kluif. Het is nodig om een diagnose format te hebben, personeel hierin te trainen, een goed softwaresysteem te hebben om alles in vast te leggen en je klanten regelmatig te zien. Heeft jouw organisatie ondersteuning nodig om de klanten goed in beeld te krijgen en te houden? Neem dan contact op met BraunConsultancy.
Ter inspiratie: Senzer is erin geslaagd om hun klanten goed in beeld te brengen. Klik hier voor de presentatie of bekijk de publicatie.
Methodisch kandidaat ontwikkeling
Nadat klanten in beeld zijn gebracht is het zaak waar nodig de kandidaat te ontwikkelen, zodat deze zichzelf zo goed als mogelijk kan ontplooien en van maatschappelijke waarde kan zijn. Maar hoe pak je dit als gemeenten of SW-bedrijf aan? Heeft jouw organisatie ondersteuning nodig om de kandidaat te ontwikkelen? Neem dan contact op met BraunConsultancy. Den Haag is een mooi voorbeeld van een professionele op wetenschappelijke kennis gebaseerde methodische aanpak van kandidaat ontwikkeling. Zeer interessant. Klik hier voor de presentatie.
Matchen naar werk
Zijn de kandidaten klaar om aan het werk te gaan, dan is de volgende stap om vraag en aanbod samen te brengen en de kandidaat bij een werkgever aan het werk te helpen. Over het matchen heb ik twee interessante workshops bijgewoond. De eerste gaat over Hallo Werk. Zal het lukken om een uniforme landelijke manier van matchen vanuit het Sociaal Domein uit te rollen in Nederland? Dit is een mooie aanzet daartoe. Klik hier voor de presentatie. De tweede gaat over het vanuit de kandidaat matchen op werk en welke gegevensplatformen werken. Klik hier voor de presentatie. Heeft jouw organisatie ondersteuning nodig bij het matchen naar werk? Neem dan contact op met BraunConsultancy.
Voor het eerst een eigen folder
Omdat ik vaak de vragen kreeg over: Wat doe je precies en waarvoor kunnen we je inhuren
Heb ik nu alles overzichtelijk in een folder gezet. Klik hier voor de folder
Voor mij niet onbelangrijk: ik ben beschikbaar voor een nieuwe opdracht!
Per direct ben ik weer beschikbaar voor een nieuwe opdracht. Voor wie ben ik interessant? Voor iemand die:
- Advies nodig heeft over zaken als diagnosestelling, werkgeversbenadering, matching, loonwaardebepaling, loonkostensubsidie, loondispensatie, re-integratie en participatie.
- >Zorgt voor verdere professionalisering van digitale dienstverlening in het sociaal domein
- In wil zetten op kwaliteitsverbetering van de dienstverlening.
- Meer arbeidsgehandicapten aan een betaalde baan wil helpen.
- Meer of beter met loonwaarde en loonkostensubsidie aan de slag wil.
- Strategie niet omgezet krijgen naar succesvolle uitvoering.
- Hulp nodig heeft bij beleidsvorming.
- Ondersteuning zoekt bij aanbesteden in het sociaal domein.
- Een duidelijk visie heeft over waar men naar toe wil, maar hier nog geen concrete acties op in heeft gezet.
- Op zoek is naar adviseur sociale zekerheid.
Ben je geïnteresseerd of ken je iemand die mijn hulp kan gebruiken? Neem dan contact op via vincent@braunconsultancy.nl of bezoek de website braunconsultancy.nl.
Minder
Over ontwikkelingen in het sociaal domein
Vanaf oktober 2017 tot augustus 2018 ben ik als Projectleider betrokken geweest bij de doorontwikkeling van de TDC’s in Stadskanaal en Veendam. Ook ben ik als adviseur betrokken geweest bij besluitvorming rondom SW-bedrijf Wedeka. In deze nieuwsbrief wil ik twee thema’s uitlichten waar ik tijdens mij opdracht aan gewerkt heb.
Meer
Methodisch diagnose stellen
Na ruim 8 jaar gewerkt te hebben bij CompetenSYS en haar voorlopers aan de ontwikkeling van een diagnose systeem, ben ik erachter gekomen dat mijn idee van hoe je een goede diagnose stelt nogal zwart wit was. Nu zit ik aan de andere kant en merk ik dat er veel meer zaken bij komen kijken dan het implementeren van een goede methodische diagnose alleen. Zo spelen de sociaal politieke omgeving, organisatie en klantmanagers een belangrijke rol bij het tot stand komen van de vernieuwing. Het implementeren van een methodische diagnose kan het beste worden aangepakt als implementatie van een innovatie. De MIDI; implementatie van innovaties is hier een mooi voorbeeld van. Klik hier voor de literatuur. Niks zo praktisch als een goede theorie. In het kort komt het er op neer dat vanuit de organisatie nut en noodzaak helder moeten zijn en dat men de wil heeft om te innoveren.
Klant in beeld
Ik ben herbevestigd in mijn mening dat om te zorgen voor goede uitstroom, de klant in beeld moet zijn. Hieronder versta ik dat men goed moet weten wat mogelijkheden (opleidingsniveau, werkervaring, vaardigheden, beschikbaarheid, etc.) en onmogelijkheden (belemmeringen) zijn. Dit zijn voornamelijk dynamische kernmerken. Is een cliënt 5 jaar geleden gesproken? De situatie kan nu heel anders zijn. Daarom is het nodig om mensen regelmatig te spreken en ontmoeten. Ook moeten op cliëntkenmerken selecties kunnen worden gemaakt, zodat snel op specifieke vragen, zoals vacatures en trajecten gereageerd kan worden door kandidaten voor te stellen. In Veendam wordt hier nu hard aan gewerkt en Stadskanaal volgt naar alle waarschijnlijkheid in een later stadium. In Veendam worden alle cliënten gedurende 1 jaar opnieuw uitgenodigd en gesproken. Het gehele bestand aan cliënten wordt zo opnieuw geanalyseerd. Ik ben ervan overtuigd dat dit bij gaat dragen aan een goede uitstroom. De eerste resultaten zijn bemoedigend: de uitstroom gaat omhoog!
Op het afgelopen Divosa-congres een aantal interessante workshops bijgewoond die mij hebben geïnspireerd. Over één hiervan lees je hieronder kort de inhoud. Daarnaast wil ik graag de brief van de staatsecretaris van Sociale Zaken van 7 september met je bespreken en de benchmark over 2017 met je delen, zodat je inzicht krijgt in de belangrijkste bijstandscijfers van afgelopen jaar.
Coolblue in het Sociaal Domein
Webshop Coolblue is ontzettend succesvol op de online retailmarkt. Winsten én klanttevredenheid stijgen significant. Kenmerkend voor de aanpak van de winkelketen is de manier waarop zij klanten centraal zetten. Is deze manier van denken ook toe te passen in
het sociaal domein? Hoe kan het sociaal domein met data en digitale technologie ons werk verbeteren en meer mensen helpen? Laborijn ging voor alle doelgroepen binnen de participatiewet op onderzoek uit. In de presentatie en dit filmpje deelt Laborijn haar ervaringen met jou aan de hand van een aantal concrete customer journeys op basis van de Coolblue methodiek.
Van Loonkostensubsidie toch niet naar Loondispensatie
Het is je vast niet ontgaan. De rijksoverheid wilde aanvankelijk loonkostensubsidie vervangen door loondispensatie. In de brief die staatsecretaris Tamara van Ark naar de Tweede Kamer stuurde staat dat zij bij nader inzien afziet van de invoering van loondispensatie. Loondispensatie stond het hoofddoel om meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk helpen in de weg. Met name de zware administratieve lasten voor werkgevers en het ontbreken van draagvlak hebben de staatsecretaris doen besluiten om loonkostensubsidie te handhaven. Daarbij wil zij een aantal verbeteringen doorvoeren:
- Vereenvoudiging van loonkostensubsidie
- Werken moet lonen (ook in deeltijd)
- Extra impuls voor regionale matching
- Vereenvoudiging wet banenafspraak en quotumregeling arbeidsbeperkten
- Een eenvoudiger Wajong
Mocht u meer willen weten over bovenstaande onderwerpen, dan hoor ik het graag. Indien gewenst kan ik ondersteuning bieden met het maken van een vertaalslag van de voorgestelde maatregelen en wat deze voor uw organisatie betekenen.
Divosa-benchamark 2017
De Divosa Benchmark is een instrument waarmee gemeenten hun prestaties op gebied van Werk & Inkomen en Armoede & Schulden kunnen meten en vergelijken. Bekijk hier de resultaten over 2017.
https://www.divosa.nl/sites/default/files/divosa-benchmark-jaarrapportage-2017-poster.pdf
https://www.divosa.nl/divosa-benchmark-werk-inkomen-jaarrapportage-2017
Beschikbaar voor een nieuwe opdracht
Vanaf eind augustus ben ik weer beschikbaar voor een nieuwe opdracht. Voor wie ben ik interessant? Voor iemand die:
Advies nodig heeft over zaken rondom diagnosestelling, werkgeversbenadering, matching, loonwaardebepaling, loonkostensubsidie, loondispensatie, re-integratie en participatie.
- Verdere professionalisering van uw digitale dienstverlening in het sociaal domein
- In willen zetten op kwaliteitsverbetering van de dienstverlening.
- Meer arbeidsgehandicapten aan een betaalde baan wil helpen.
- Meer of beter met loonwaarde en loonkostensubsidie aan de slag wil.
- Strategie niet omgezet krijgen naar succesvolle uitvoering.
- Hulp nodig heeft bij beleidsvorming.
- Ondersteuning zoekt bij aanbesteden in het sociaal domein.
- Een duidelijk visie heeft over waar men naar toe wil, maar hier nog geen concrete acties op in heeft gezet.
- Op zoek is naar adviseur sociale zekerheid, maar niet de juiste persoon kan vinden.
- Wellicht geïnteresseerd is in wat ik doe.
Ben je geïnteresseerd of ken je iemand die mijn hulp kan gebruiken? Nee dan contact op via vincent@braunconsultancy.nl.
Minder
Vertrouwen in de toekomst
In mijn vorige nieuwsbrief heb ik je geïnformeerd over mijn start als zelfstandig ondernemer. Daarover straks kort meer.
Meer
Belangrijkste doel van deze nieuwsbrief is om je te informeren over het regeerakkoord met als titel Vertrouwen in de toekomst. Ik heb van het akkoord een samenvatting gemaakt vanuit de perspectieven van sociale diensten en SW-bedrijven. Ook heb ik gekeken wat de gevolgen zijn voor de arbeidsmarkt in zijn geheel. Graag laat ik je zien wat de maatregelen zijn die in het akkoord staan. In cursieve tekst staan opmerkingen of toelichting.
Sociale diensten
Er komt meer geld beschikbaar door normeringssystematiek voor gemeente- en provinciefonds. Over de inzet van deze middelen in het sociale domein worden programmatisch afspraken gemaakt. Met deze gelden kunnen de tekorten waar veel gemeenten mee te maken hebben, worden verkleind.
Vervanging loonkostensubsidie door loondispensatie.
Het kabinet lost hiermee de onwenselijke situatie op, dat er verschillende systemen waren om werkgevers voor het gemis aan arbeidsproductiviteit te compenseren. Werkgevers krijgen de mogelijkheid beneden het WML te betalen en de gemeente vult afhankelijk van de inkomensvoorziening het inkomen aan. Doordat loondispensatie een aanzienlijk goedkoper instrument is, kan het kabinet de vrij gekomen middelen investeren in 20.000 extra beschutte werkplekken.
Mensen die onder de banenafspraak vallen maar die meer verdienen dan het WML, blijven onder de banenafspraak vallen. Dit moet voorkomen dat werkgevers worden ontmoedigd te investeren in hun mensen.
Het kabinet wil de armoedeval verkleinen door met gemeenten afspraken te maken. Lokaal beleid moet helpen om de armoedeval te verkleinen. Welke afspraken het kabinet precies wil maken blijft vooralsnog onduidelijk.
SW-bedrijven
Het budget voor activering en dienstverlening aan mensen met een kwetsbare arbeidspositie wordt verhoogd. Hierdoor ontstaat voor 20.000 extra mensen de mogelijkheid voor beschut werk. Het kabinet draait hiermee de verlaging van 300.000 beschutte werkplekken naar 100.000 nu dus deels terug. Voor SW-bedrijven levert deze ontwikkeling meer werk op.
Arbeidsmarkt
Werken moet lonen: de belasting op arbeid gaat omlaag. (Meer) werken wordt lonend(er). Dit draagt ook bij aan een verkleining van de armoedeval.
Lonen laten stijgen. Hoewel het kabinet er niet over gaat, wil zij stimuleren dat de lonen gaan stijgen. Gezien de huidige economische situatie is hier bij werkgevers ruimte voor.
Werkgeverschap moet aantrekkelijk zijn. Met dit credo wil het kabinet de balans op de arbeidsmarkt verbeteren. Hiervoor heeft zij de volgende maatregelen op het oog:
– Introductie van een cumulatiegrond in het ontslagrecht. Iemand kan worden ontslagen op basis van een optelsom van ontslaggronden. Dit is anders dan nu het geval: nu toetst de rechter of aan een van de ontslaggronden is voldaan.
– Meer balans in de transitievergoeding door werknemers vanaf het begin van hun arbeidsovereenkomst een transitie vergoeding te bieden. De hoogte daarvan is 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar ook voor contractduren langer dan 10 jaar. Tevens worden de scherpe randen er afgehaald door de transitievergoeding bij ontslag om bedrijfseconomische redenen of bij langdurige ziekte te schrappen.
– Tijdelijk contract voor tijdelijk werk. Pas na 3 jaar een contract voor onbepaalde tijd, de teller gaat op 0 na tussenpoos van 6 maanden
– Aanpakken van excessen om goedkoper aan personeel te komen via payrolling , uitzendconstructies en goedkope zzp’ers
– Beperking loondoorbetaling bij ziekte voor kleine werkgevers (tot 25 werknemers) naar 1 jaar
– Meer prikkels om arbeidsongeschikten (WIA) richting werk
De onwenselijke gevolgen van de Wet Werk en Zekerheid en de wet DBA van het vorige kabinet worden hiermee deels gerepareerd. Tevens worden perverse prikkels die arbeidsongeschikten er in een aantal situaties van weerhield (meer) te gaan werken weggenomen.
Lees hier<link: https://vvd.nl/content/uploads/2017/10/Regeerakkoord2017-2021.pdf> het volledige regeerakkoord.
Een nieuw begin leidt tot een nieuwe opdracht
Vanaf half oktober start ik als projectleider training en diagnosecentra (TDC) voor de gemeenten Stadskanaal en Veendam. De gemeenten willen zoveel mogelijk mensen (bijstandsgerechtigden) aan het werk helpen en bedrijven faciliteren bij het creëren van extra werk. Ook streven ze structurele verlaging van de kosten voor de sociale werkvoorziening na.
Door het instrumentarium en de werkgeversbenadering te verbeteren en ondernemers bij het TDC te betrekken willen de gemeenten dit doel bereiken. Onderdeel is ook het zorgen voor goede registratie, monitoring en sturingsinformatie. SW-bedrijf Wedeka is bij deze ontwikkelingen als partner betrokken. Een heel mooie en uitdagende opdracht, waar ik vol enthousiasme aan ga (samen)werken.
In de volgende nieuwsbrief volgt in ieder geval een update van de voortgang en successen van deze opdracht. Leeft binnen jouw gemeente of SW-bedrijf eenzelfde soort behoefte? Benader mij dan gerust voor advies en vragen.
Last but not least: Ook ik heb vertrouwen in de toekomst!
Minder
Een nieuw begin
Graag wil ik je laten weten dat ik per 1 april ben gestart als zelfstandig ondernemer. Vijftien jaar heb ik als Adviseur Sociale Zekerheid in verschillende organisaties gewerkt, nu start ik mijn eigen onderneming: BraunConsultancy.
Meer
De afgelopen 15 jaar heb ik een duidelijke visie gevormd op de sociale zekerheid en vele best practices verzameld die ik graag wil delen om de praktijk te verbeteren. Ik heb contact gehad met ca. 200 gemeenten, 45 SW-bedrijven en 25 UWV-vestigingen. Mijn ervaring reikt van het meelopen met consulenten, het voeren van diagnostische gesprekken met cliënten, tot het adviseren van beleid, management en politiek. Ik denk dat ik kan zeggen dat ik expert ben op het gebied van de Participatiewet, re-integratie en participatie. De reden om je te mailen over het feit dat ik voor mezelf ben begonnen, is dat ik denk dat ik wellicht iets voor je kan betekenen.
Voor wie ben ik interessant?
Voor iedereen die expertise of ondersteuning nodig heeft op het gebied van:
- De Praktijkroute voor gemeente, werknemer en werkgever;
- Diagnosestelling, werkgeversbenadering, matching, loonwaardebepaling, loonkostensubsidie, loondispensatie, re-integratie en participatie;
- Kwaliteitsverbetering van de dienstverlening;
- Het helpen van arbeidsgehandicapten aan een betaalde baan;
- Het omzetten van strategie naar succesvolle uitvoering;
- Beleidsvorming;
- Aanbesteden in het sociaal domein;
- Het inzetten van concrete acties om een visie in de praktijk te brengen;
- Sociale zekerheid
Wat kan ik doen?
Ik kan gemeenten en SW-bedrijven ondersteunen bij de succesvolle inzet op re-integratie en participatie. Denk hierbij aan het analyseren van de stand van zaken en formuleren van een concreet doel tot het opzetten van een plan van aanpak en het implementeren hiervan om de gewenste doelen te behalen. Ook het leiden van een brainstormsessie of het houden van een workshop rondom de actualiteiten binnen bijvoorbeeld de participatiewet is mogelijk.
Je kunt mij zien als re-integratie en participatiespecialist die je niet aanneemt, maar wel altijd tot je beschikking hebt.
Minder